O našich čokoládach

Máme radi čokoládu, preto sme sa rozhodli vytvoriť miesto, kde si každý vyberie kvalitnú čokoládu z rôznych krajín a od overených výrobcov.

Ako rozpoznať kvalitnú čokoládu?

V ponuke je veľa druhov lákavých čokolád v pekných obaloch.

Ako sa pri takom veľkom množstve rozhodnúť pre tú najlepšiu?

V súčasnosti kúpiť prvotriednu čokoládu nie je až taký problém.

Výhodou je poznať terminológiu, ktorou sa označuje kvalitná čokoláda.

Poctivý výrobcovia  na obale uvádzajú:

  • značku (symbol kvality je v niektorých prípadoch samotná značka čokolády)
  • percento kakaa
  • pôvod bôbov/odroda
  • certifikáty (bio, fair trade)
  • krátky zoznam použitých surovín

Horká čokoláda – obsah kakaa 50-100%
Mliečna čokoláda – obsah kakaa 25-50%, horko-mliečna až 70% kakaa
Biela čokoláda – neobsahuje samotné bôby, tvorí ju kakaové maslo, sušené mlieko a cukor

V každej pestovateľskej oblasti majú bôby svoju špecifickú chuť a arómu.

Oblasti s najkvalitnejšími kakaovými bôbmi sú: Madagaskar, Tanzánia, Kongo, Dominikánska republika (iba odroda bôbov Hispaniola), Grenada, Svätá Lucia, Kuba, Ekvádor, Venezuela, Kolumbia, Peru, Bolívia, Honduras, Kostarika, Indonézia, Vietnam, Papua-Nová Guinea, India.

Oblasti, ktoré preferujú množstvo na úkor kvality sú: Pobrežie slonoviny, Ghana.

Raw (surová) čokoláda sa vyrába z nepražených kakaových bôbov. Niektorý výrobcovia ju v procese výroby roztápajú pri teplote 45°C, takže nemusí byť až taká “surová”.

Na obale hľadajte výrazy:

Bean to bar (od bôbu po tabuľku)

Niektorý remeselný výrobcovia čokolád komunikujú priamo s pestovateľmi bôbov. Dodávateľský reťazec sa týmto skráti. Takáto spolupráca má množstvo výhod. Farmári dostanú viac zaplatené. Môžu investovať do rozvoja farmy. Kvalitné bôby majú niekoľko násobne vyššiu výkupnú cenu. Výrobcovia čokolád sú ochotný zaplatiť za kvalitu. Výhodou je komunikácia medzi pestovateľom a výrobcom, kedy je možné od začiatku zdokonaľovať výrobný proces, chuť a kvalitu bôbov.

Vo výsledku si doma pri rozbaľovaní čokolády môžete na obale pozrieť čo jete, odkiaľ to pochádza a kto to vyrobil.

Fair trade (spravodlivý obchod)

Zaručuje spotrebiteľom, že výrobky spĺňajú najvyššie sociálne, ekonomické a environmentálne štandardy. Obchodníci platia o 10% viac, pričom pestovatelia dostanú príplatok. Farmári za certifikát Fair trade musia zaplatiť.

Bio – alebo organická, znamená, že pri pestovaní sa nesmú používať chemikálie.

Niektorý výrobcovia remeselných čokolád, ktorý spolupracujú s farmármi, nemajú certifikát bio. Pretože od začiatku im ide o kvalitu.

Single origin

Kakaové bôby pochádzajú z jedného zdroja, v tom lepšom prípade z jednej plantáže. Takto sa môže docieliť výnimočná chuť čokolády, ktorú ovplyvňuje geografická poloha, pôda, klimatické podmienky, proces zberu a spracovania bôbov a výroby čokolády.

Niektorý výrobcovia čokolád nepoužívajú tzv. bean to bar proces ale spracúvajú couverture čokoládu. To je už hotová čokoláda pripravená na ďalšie použitie.

Taktiež treba dbať na kvalitný pôvod takejto čokolády.

Kvalitná čokoláda má krátky zoznam zloženia. Zaujímajte sa o proces výroby, pôvod surovín. Nenechajte sa zlákať pekným obalom a marketingom.

Dozvedeli ste sa o našich čokoládach, teraz si urobte radosť

Ako už viete, naši dodávatelia starostlivo vyberajú kakaové bôby z rôznych pestovateľských oblastí. Zámerom je spojiť kvalitné a čerstvé suroviny v súlade s udržateľnosťou a etikou. Každá tabuľka čokolády je jedinečná a vyrobená s radosťou remeselných výrobcov. Vychutnajte si aj vy ten pravý okamih spríjemnený čokoládovými produktami od Qualia - čokolády.